Η ΥΠΕΡΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK ΣΗΜΑΔΙ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Ίσως έχετε κάποιο φίλο που υπερεκτίθεται στο Facebook, γράφει, δηλαδή, συνεχώς για την προσωπική του ζωή και τα συναισθήματά του. Ή ίσως το κάνετε και εσείς οι ίδιοι.

Ενώ μπορούμε εύκολα να αποδώσουμε αυτό το είδος της συμπεριφοράς στη …χύμα (αφιλτράριστη) προσωπικότητα του ατόμου, ή σε προσωπικότητα που αναζητά την προσοχή, η υπερέκθεση στο Facebook μπορεί στην πραγματικότητα να έχει ένα πιο ανησυχητικό αίτιο: την κατάθλιψη.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Charles Sturt στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, με τίτλο «Η αυτο-αποκάλυψη των γυναικών στο Facebook και τα συναισθήματα μοναξιάς” που θα δημοσιευθεί στο τεύχος Ιουλίου στο Computers in Human Behavior συνέλεξε δεδομένα από τα προφίλ 616 γυναικών στο Facebook, οι μισές από τις οποίες ανέφεραν ότι ήταν σε σχέση, ενώ οι άλλες μισές δήλωναν «μόνες».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 79% των γυναικών που δήλωναν “μόνες” στο Facebook, αποκάλυπταν προσωπικές πληροφορίες, όπως αγαπημένα βιβλία, ταινίες κλπ, πληροφορίες που έδιναν λιγότερο από το 65% των υπόλοιπων γυναικών χρηστών. Ένα συντριπτικό 98% των γυναικών από την πρώτη ομάδα, ανέφεραν επίσης στοιχεία από την  προσωπική τους ζωή, ενώ μερικές δημοσίευαν ακόμη και τη διεύθυνση του σπιτιού τους.

Οι ερευνητές του CSU υποστηρίζουν ότι η μελέτη στηρίζει στατιστικά αυτό που πολλοί δέχονται ως διαισθητική αλήθεια: ότι εκείνοι που αισθάνονται μοναξιά ή κατάθλιψη, προσπαθούν περισσότερο να πλησιάσουν τους άλλους για να κερδίσουν την αποδοχή τους.

«Είναι λογικό οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά να αποκαλύπτουν αυτό το είδος των πληροφοριών,” δήλωσε στην εφημερίδα New York Post, ο Δρ Yeslam Al-Saggaf, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Θέλουν να κάνουν ευκολότερο για τους άλλους να ξεκινήσουν  την επαφή μαζί τους, η οποία θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα συναισθήματα μοναξιάς που έχουν.”

 

πηγή: http://paidis.com/

Σχόλιο