Αλλαγές στο σώμα κατά το 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Από την σελίδα του Γυναικολόγου – Μαιευτήρα Βασίλη Πίκουλα

http://www.pikoulas.net 

Μόλις εμφυτευτεί το κύημα στη μήτρα, απελευθερώνει ουσίες, που προκαλούν τη διακοπή της περιόδου και προετοιμάζουν το σώμα σας για την εγκυμοσύνη. ‘Ξεγελούν’  επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να ανεχθεί το έμβρυο και να μην το αποβάλει ως ξένο σώμα.

Η έντονη ορμονική δραστηριότητα σας επηρεάζει με ποικίλους τρόπους. Ενδεχομένως να γίνετε κυκλοθυμική και συναισθηματικά ευάλωτη ή να νιώθετε αποστροφή για κάποιες οσμές και τροφές που πριν λατρεύατε. Η καταπόνηση των ζωτικών σας οργάνων πιθανών να σας προκαλέσει κατατονία, κόπωση, υπνηλία, πτώση της πίεσης και τάσεις λιποθυμίας.

Η «πρωινή αδιαθεσία» που εκδηλώνεται με ναυτία , τάση για εμετό και ανορεξία είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στην αρχή της κύησης μπορεί  να την  αισθανθείτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, κυρίως αν είστε κουρασμένη ή νηστική. Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν.

Προστατέψτε το έμβρυο

Οι πρώτες 12 εβδομάδες είναι οι πιο καθοριστικές γιατί τότε αναπτύσσονται όλα τα βασικά όργανα του εμβρύου σας. Αν είστε έγκυος και δεν το γνωρίζετε, πιθανόν να βλάψετε το έμβρυο σοβαρά με το τσιγάρο, το αλκοόλ, διάφορα φάρμακα και ακτινογραφίες. Αν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, φροντίστε να το επιβεβαιώσετε το συντομότερο δυνατό. Υιοθετήστε αμέσως ένα υγιεινό διαιτολόγιο και συνήθειες για να προστατέψετε το έμβρυο σε αυτή την ευαίσθητη φάση της ανάπτυξής του

Τι συμβαίνει στο σώμα σας

     • Η πρώτη αλλαγή που θα διαπιστώσετε στο σώμα σας είναι η διόγκωση του στήθους. Το στήθος γίνεται ευαίσθητο ενώ ο δακτύλιος γύρω από τη θηλή αποκτά προοδευτικά βαθύτερο χρώμα.
     • Στην αρχή της εγκυμοσύνης η μήτρα βρίσκεται χαμηλά στη λεκάνη και όπως αυξάνει σε μέγεθος και βάρος πιέζει την ουροδόχο κύστη προκαλώντας την ανάγκη να ουρείτε συχνότερα.
     • Ο ρυθμός της αναπνοής αυξάνει για να εφοδιάζετε το σώμα σας και το έμβρυο με περισσότερο οξυγόνο. Ο μεταβολισμός σας αυξάνει κατά 10-15%
Advertisements

Σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s